Najčešća pitanja

Naši proizvodi
Heineken pivo
Naša flaša
Šta Heineken flašu čini posebnom?

Heineken flaša je najprepoznatljivija pivska flaša na svetu. Kombinacija zelene boje, ponosnog oblika, nalepnice u obliku trkačke staze sa crnim trakama, karakteristične reči Heineken i crvene zvezde čini ovu flašu najprepoznatljivijom flašom na svetu.

Da li je Heineken flaša oduvek izgledala isto?

Mada se glavni elementi flaše koriste već više od sto godina, detalji su vremenom usavršavani. Funkcionalna poboljšanja, suptilan razvoj brenda i želja da se očuva svež i moderan izgled flaše su razlozi za povremeno prilagođavanje dizajna. Najčešće su u pitanju male promene kako brend ne bi izgubio na svojoj originalnosti i vanvremenskom, klasičnom stilu.

Zašto je Heineken flaša zelene boje?

Heineken je jedna od prvih pivara koja je počela da izvozi flaširano pivo. Kvalitet piva je bio toliko dobar da su ljudi prednost davali vrhunskom, uvoznom proizvodu, bez obzira na to što je bio skuplji od lokalnih piva. Da bi potrošači odmah videli razliku između običnih domaćih piva i piva vrhunskog kvaliteta kompanije Heineken, napravili smo zelenu flašu umesto uobičajene flaše braon boje.

Zelena flaša je izabrana jer odiše svežinom, prirodnošću, čistoćom i vrhunskim kvalitetom – kao i izvrsno, hladno Heineken pivo u njoj.

Da li je Heineken flaša ista širom sveta?

U principu, da. Osnovni izgled je uvek isti, ali se detalji mogu razlikovati u zavisnosti od kulture. Na primer, u nekim državama potrošači više vole veće flaše, a u nekim državama se koriste povratne flaše.

Koliko se flaša Heineken piva popije u svetu svakog dana?

Svakog dana, popije se preko milion flaša Heineken piva u više od 170 država. A to su samo flaše – kompanija Heineken takođe proizvodi limenke piva, kao i točeno pivo.

Draughtkeg
Šta je Heineken DraughtKeg?

Heineken DraughtKeg je burence od 5 litara puno vrhunskog Heineken piva. Burence poseduje ugrađen uložak sa ugljen-dioksidom koji vam omogućava da uživate u svežem, točenom pivu kada god i gde god to budete želeli. To znači da sada možete uživati u originalnom točenom pivu kod kuće, na zabavama, roštiljima, rođendanima, na plaži, na izletima brodom – gde god poželite.

DraughtKeg burence se lako nosi, instant sistem za točenje piva je veoma lak za korišćenje, a prazno burence se može lako odložiti nakon upotrebe.

Šta je integrisani uložak sa ugljen-dioksidom?

Integrisani uložak sa ugljen-dioksidom predstavlja unutrašnji sistem za pritisak, zahvaljujući kome se dobija pravo točeno pivo jer se pivo crpi iz burenceta pod pritiskom.

Kako to tačno radi?

Sistem za pritisak – koji sadrži cevčicu ispunjenu aktivnim ugljen-dioksidom – drži pivo pod stalnim pritiskom. Ovaj relativno mali cilindar sadrži više nego dovoljno ugljen-dioksida da u potpunosti isprazni burence. Takođe je opremljeno kontrolnim ventilom koji održava pritisak u DraughtKeg burencetu na približno 1,0 bara.

Zahvaljujući ovom stalnom pritisku, pivo se može točiti pomoću cevčice za pivo koja je postavljena unutar DraughtKeg burenceta. Dovoljno je samo da pritisnete da biste sipali hladno, sveže, kvalitetno Heineken pivo koje ćete podeliti sa svojim prijateljima. 

Da li se jednostavno koristi?

DraughtKeg burence se izuzetno lako koristi. Potražite simbole na burencetu koji objašnjavaju kako ono radi, a zatim možete sami da sipate i uživate u sopstvenom točenom pivu.

Više informacija potražite u brošuri koja se nalazi u plastičnoj kesici na gornjem delu vašeg DraughtKeg burenceta.

Koliko dugo će DraughtKeg burence ostati sveže?

Neotvoreno DraughtKeg burence možete čuvati i do devet meseci. Nakon prvog sipanja, Heineken pivo u DraughtKeg burencetu će ostati sveže do 30 dana.

Koliko čaša piva se može natočiti iz jednog DraughtKeg burenceta?

Zavisi od veličine čaša koje koristite. U proseku, DraughtKeg burence sadrži 20 čaša točenog piva od 25 centilitara.

Mogu li da transportujem ovo pakovanje avionom?

U principu, da. Međutim, preporučujemo vam da prijavite DraughtKeg burence kao prtljag umesto da ga unosite u avion kao ručni prtljag.

Koja je najviša temperatura kojoj se DraughtKeg može izložiti?

Najviše 35 stepeni Celzijusovih.  Ako se izloži temperaturama višim od 35°C, burence će najpre početi da se nadima. Ako temperatura poraste, prsten oko poklopca burenceta će popustiti, a pivo ili pena će početi da cure iz DraughtKeg burenceta. Međutim, burence ne može eksplodirati i ne predstavlja ozbiljnu opasnost.

Da li je burence ekološki proizvod?

Da, pakovanje se može reciklirati 100%. Ovo je izuzetno efikasno, s obzirom na to da jedno burence sadrži pet litara piva. Radi lakšeg odlaganja u otpad, prazno pakovanje sa slavinom se može baciti sa otpadom iz domaćinstva.

Da li je uložak sa ugljen-dioksidom u potpunosti bezbedan?

Kao i sva druga Heineken pakovanja, DraughtKeg burence i njegovi delovi su napravljeni u skladu sa najstrožim zahtevima u vezi sa bezbednošću hrane i pića.

Kada sipam točeno pivo iz DraughtKeg burenceta, izlazi samo pena. Zašto?

Ovo se obično dešava jer vaše DraughtKeg burence nije dovoljno hladno. Burence se mora ostaviti u frižideru najmanje 10 sati kako bi se obezbedilo da temperatura piva u burencetu bude oko 5°C.

Iako je burence obično hladno na dodir kada se nalazi u frižideru, zbog toga što se metalna spoljašnjost brže hladi, to ne znači uvek da je pivo dovoljno hladno.

Da biste ostvarili idealno točenje, brzo i širom otvorite cevčicu točilice prilikom točenja piva.

Prvih nekoliko čaša izlazi samo pena. Zašto se to događa?

Prva čaša može da sadrži više pene zbog toga što se cevčica u burencetu kroz koju pivo prolazi do vrha burenceta ispuni ugljen-dioksidom pre nego što je pritisnete. Ako je pivo dovoljno ohlađeno, vaša druga čaša bi trebalo da bude savršena.

Ako je burence previše promućkano prilikom postavljanja na mesto, odnosno ako se to dogodilo na putu ka vama, ostavite ga neko vreme u frižideru kako bi ostalo hladno.

Moje DraughtKeg burence ne radi ispravno; kada sipam pivo, mlaz piva nastavlja da teče.

Izvinjavamo se zbog ovoga, ali to se povremeno dešava. Najbolje je da izvadite cevčicu iz burenceta, a zatim je ponovo vratite da biste sipali novu čašu piva.

Beertender
Šta je BeerTender?

Uređaj BeerTender – sa burencetom od pet litara koje se hladi unutra – dizajniran je za jednostavno serviranje svežeg, točenog Heineken piva kod kuće.

Mogu li da ohladim svoje BeerTender burence u zamrzivaču?

Ako hladite BeerTender burence u zamrzivaču, burence može eksplodirati. Zamrzavanjem se takođe brzo umanjuje kvalitet piva i dobija zamagljeno pivo.

Koliko dugo burence može da stoji u BeerTender ambalaži?

Kada se nalazi u BeerTender ambalaži, burence će biti sveže do 30 dana. Ako izvadite burence iz BeerTender ambalaže, možete ga čuvati u frižideru do nedelju dana. Neotvoreno burence možete čuvati do šest meseci.

Mogu li da zamenim burence iz BeerTender ambalaže?

Da. Ako želite da izvadite burence iz BeerTender ambalaže, možete ga držati u frižideru do nedelju dana, a zatim vratiti u BeerTender ambalažu kada budete spremni za uživanje.

Koliko piva može da se sipa iz BeerTender burenceta?

Ako prilikom sipanja prve čaše ne prospete puno piva, možete sipati između 18 i 20 čaša piva iz BeerTender burenceta.

Moj uređaj BeerTender pravi buku – da li je to normalno?

Uređaj BeerTender ima dve važne funkcije koje mogu izazvati buku: sistem za hlađenje koji redovno proverava temperaturu burenceta i sistem za pritisak.

Sistem za hlađenje ima dva nivoa:

1) Nečujno hlađenje. U ovom režimu zvuk ventilatora se jedva čuje.

2) Aktivno hlađenje se uključuje kada je previsoka temperatura komore za hlađenje i burenceta. Kada se burence ohladi na odgovarajuću temperaturu, jačina zvuka hlađenja bi trebalo da se smanji na minimalnu.

BeerTender točilica ima pumpu koja održava stalan pritisak u burencetu kako bi se sačuvao kvalitet piva i da bi se omogućilo točenje.

Postoje tri situacije u kojima će pumpa raditi:

1) Kada zatvorite poklopac, pumpa će podići pritisak do odgovarajućeg nivoa.

2) Dok točite pivo – ako je burence puno, pumpa će se odmah uključiti; u delimično ispražnjenom burencetu pumpa će se pokrenuti kasnije ili se uopšte neće pokrenuti.

3) U režimu pripravnosti. Da bi se održao kvalitet piva, vazdušni sistem održava pritisak u burencetu na odgovarajućem nivou.

Ako svakog dana naspete nekoliko čaša piva iz burenceta, pumpa će se nakratko uključiti i isključiti – obično tri ili četiri puta u toku dana.

Ekstra hladno
Kako se služi Ekstra hladno pivo?

Sipajte točeno pivo u dobro ohlađenu čašu.  Odnosno, iz ledeno hladne flaše ili limenke iz frižidera sa temperaturom ispod nule – pivo ohlađeno dvaput brže na temperaturi iznad tačke zamrzavanja.

Koja je najbolja temperatura za konzumiranje ekstra hladnog piva?

Ekstra hladno pivo se služi na temperaturi između -3°C i 1°C.

Da li se ukus ekstra hladnog piva razlikuje od drugih Heineken piva?

Da, malo je laganije od običnog Heineken piva i služi se ekstra hladno tako da je pitkije i manje gorko, a ima onaj isti divan Heineken ukus.

Da li svaka vrsta piva može da se ohladi na veoma niske temperature?

Ne, neke vrste piva nisu dovoljno dobrog kvaliteta da bi mogle da izdrže tako niske temperature, pa imaju više ukus vode. Premium Heineken pivo zadržava svoj vrhunski kvalitet i odličan ukus tako da možete uživati u njemu i kada je ekstra hladno.

Zašto da naručim ekstra hladno pivo?

Ekstra hladno pivo se hladi na temperaturu od nula stepeni i ostaje hladno sve do zadnjeg gutljaja – tako da se osvežavate sa svakim gutljajem. To nije obično pivo, tako da je odlično osveženje za specijalne prilike ili kada vam je potrebna osvežavajuća promena.

Zbog čega treba da izaberem ekstra hladno pivo?

Nekim ljudima je ukus piva previše gorak. Ekstra hladno pivo je ohlađeno na temperaturu od nula stepeni tako da klizi niz vaše grlo – odličan izbor kada vam je potrebno brzo osveženje ili kada želite da utolite žeđ u toplim danima.

Skladištenje piva
Koji je najbolji način za skladištenje Heineken piva?

Heineken pivo je najbolje skladištiti u hladnoj, suvoj prostoriji koja nije izložena direktnoj svetlosti ili izvoru toplote. Naravno, ako želite odmah da konzumirate pivo, ohladite ga u frižideru na temperaturu od oko 5°C.

Koliko dugo mogu da skladištim Heineken pivo pre konzumiranja?

Pivo je proizvod od prirodnih sastojaka, pa samim tim ima i ograničeni rok skladištenja. Pivo će biti sveže oko šest meseci, pa je najbolje da proverite datum na Heineken pivu da biste bili sigurni da je pivo sveže i kvalitetno.

Heineken širom sveta
U koliko zemalja širom sveta se konzumira Heineken?

Heineken je jedna od najvećih pivara na svetu. Brend koji nosi porodično ime svog osnivača – Heineken – dostupan je u skoro svakoj državi na svetu i predstavlja najvredniji međunarodni brend vrhunskog piva.

Naša globalna distributerska mreža i naših 125 pivara u više od 70 zemalja obezbeđuju nam najveću zastupljenost na tržištu u odnosu na sve međunarodne pivare. U Evropi, mi smo najveća pivara i najveći proizvođač soka od jabuke.

Heineken proizvodi
Gde mogu da kupim Heineken proizvode?

Sve ekskluzivne Heineken proizvode možete pronaći u prodavnici Heineken Experience i na lokaciji „Heineken The City“ u Amsterdamu. Heineken proizvodi nisu još uvek dostupni na mreži.

Heineken sastojci
Koji su glavni sastojci u Heineken pivu?

Heineken sadrži vodu, ječmeni slad i hmelj.

Koliko alkohola sadrži Heineken pivo?

Heineken svetlo pivo sadrži 5% alkohola.

Da li u Heineken pivu ima glutena?

Pivo sadrži gluten, koji se dobija iz žita koje se koristi za vrenje. Samo deo glutena iz žitarica dospe u pivo – tačna količina zavisi od vrste žitarica koju koristimo.

Vrenje piva iz ječma ostavlja samo tragove glutena u pivu, dok vrenje iz pšenice ostavlja značajno veću količinu glutena. Proces vrenja takođe može da utiče na sadržaj glutena. Uopšteno govoreći, što je pivo bistrije i svetlije, ono sadrži manje glutena.

Neke osobe su alergične na gluten i moraju da se pridržavaju režima ishrane koji smanjuje ili isključuje unošenje glutena. Da li će pivo biti deo takvog režima ishrane ili ne zavisi od stepena alergičnosti i vrste piva koje se konzumira. U mnogim slučajevima, svetlo pivo ne predstavlja problem za osobe koje su alergične na gluten. Ipak, svaka osoba treba sama da proceni svoju osetljivost.

Da li Heineken pivo sadrži genetski modifikovane sastojke?

Ne. Heineken ne koristi genetski modifikovane sirove materijale.

Da li Heineken koristi aditive u procesu vrenja?

Ne. Heineken pivo se vari prirodnim procesima bez dodavanja aditiva. Pivo sadrži vodu, ječmeni slad, hmelj i jedinstveni Heineken A kvasac za fermentaciju u procesu varenja.

Naša kompanija
Paket informacija
Gde mogu da pronađem informacije koje želim da iskoristim u svom projektu ili prezentaciji?
Sastavili smo paket sa specijalnim informacijama koji možete da zahtevate putem naše korporativne Web lokacije www.heinekeninternational.com
Rad u kompaniji Heineken
Kako mogu da konkurišem za radno mesto u kompaniji Heineken?

Više informacija o radu u kompaniji Heineken možete saznati ako posetite Web lokaciju „Karijere“ i steknete opštu sliku o kompaniji. Na lokaciji nisu prikazana slobodna mesta, ali veze sa našim operativnim kompanijama pružaju pristup otvorenim radnim mestima u vašoj blizini. Takođe, putem lokacije „Karijere“ možete da pristupite Web lokaciji našeg međunarodnog studentskog programa.

Posetite našu Web lokaciju „Karijere“

Heineken istorija
Kada je osnovana kompanija Heineken?

Ponosno nasleđe kompanije Heineken obuhvata porodično angažovanje koje se prenosi kroz generacije, kao i proslavljena piva. Gerard Adriaan Heineken je kupio pivaru „De Hooiberg“ i osnovao kompaniju Heineken 1863. godine. Odmah je ostvario poslovni uspeh pridržavajući se najviših standarda kvaliteta, dobro postupajući prema zaposlenima i nudeći garantovani povraćaj novca svojim mušterijama. Uspeh kompanije Heineken je bio veliki, a ostvaren je potražnjom koja se širila preko cele Evrope, rastom koji se ostvarivao iz godinu u godinu i dodatnim pivarama.

Da biste otkrili tajne koje stoje iza našeg piva, istražite Heineken priču

Šta predstavlja crvena zvezda na nalepnici?

Crvena zvezda predstavlja originalnu ikonu brenda, a koristi se od samog početka. Njeno tačno poreklo je nepoznato, ali postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Na primer, neki misle da je ona bila simbol evropskih pivara iz srednjeg veka, koji su verovali da ona ima mistične moći da zaštiti njihovo pivo. 

Drugo objašnjenje je da četiri kraka zvezde simbolizuju elemente: zemlju, vatru, vodu i vetar, a da peti krak predstavlja nepoznati faktor, element koji pivari u srednjem veku nisu mogli da kontrolišu.

Treće objašnjenje je da položaj zvezde na ulaznim vratima pivare označava fazu procesa varenja. Tokom Hladnog rata, originalni dizajn je izmenjen kako bi se izbegla povezanost sa komunizmom (zamenjena je sa belom zvezdom koja je oivičena crvenom bojom). Nakon Hladnog rata, vraćena je originalna crvena zvezda. Nama je glavna asocijacija u vezi sa crvenom zvezdom svečano, toplo i veselo raspoloženje.  

Gde mogu da pronađem više informacija o istoriji kompanije Heineken?

Više informacija potražite ovde .

 

Heineken International
Gde mogu da pronađem više informacija o odnosima investitora ili politiku Heineken korporativne odgovornosti?
Kliknite na vezu da biste otvorili odeljak Informacije o kompaniji
Uživajte odgovorno
Informacije o alkoholu
ŠTA JE TO ALKOHOL?

Alkohol nastaje fermentacijom voća, povrća i žitarica – tj. kada kvasac ili bakterije izazovu fermentaciju šećera u originalnim namirnicama i hemijsku promenu u alkoholu.

Hemijski naziv za alkohol u alkoholnim napicima je etanol. Etanol je bezbojna tečnost koja je lakša od vode – jedan mililitar ima težinu od približno 0,8 grama. Količina alkohola u različitim fermentisanim proizvodima u mnogome se razlikuje. Procenat alkohola u tipičnoj količini za posluživanje piva je približno 5%; kod vina i alkoholnih pića taj procenat je približno 12% i 35%, tim redosledom.

Alkoholni napici sadrže i energiju (kalorije) iz alkohola (30 kilodžula po gramu). Hranljiva vrednost većine alkoholnih napitaka je veoma niska zato što sadrže malu količinu proteina, masti i drugih hranljivih sastojaka. Međutim, neki napici poput piva sadrže šećere i ugljene hidrate, kao i neke B vitamine, mikro hranljive materije i minerale.

Koliko alkohola je bezbedno konzumirati?

Kao globalni proizvođač piva, smatramo da bi konzumiranje piva uvek trebalo da bude umereno, u odgovarajuće vreme, na odgovarajućem mestu i iz pravih razloga. Postoje i situacije u kojima ne bi trebalo konzumirati alkohol, iako zakonske mere ili propisi možda dozvoljavaju ograničeno konzumiranje.

Vlade mnogih zemalja i zdravstvene organizacije pružaju dnevne ili nedeljne smernice u vezi sa brojem alkoholnih jedinica koje je dozvoljeno konzumirati. Na nekim tržištima na kojima smo prisutni te smernice navodimo na nalepnicama svojih proizvoda.

Postoje jasni rizici po zdravlje i ponašanje u vezi sa konzumiranjem prevelike količine alkohola, bez obzira da li je to tokom vremena ili u određenim prilikama.

Kulturni stavovi, religiozna verovanja i zakonodavci mogu da utiču na konzumiranje alkohola, ali pojedinci su ti koji na kraju odlučuju da li će konzumirati alkohol, kako i u kojim količinama.

U slučaju da ljudi konzumiraju alkohol na neodgovarajući način, postaju potencijalna opasnost po sebe i druge.

U KOJIM SITUACIJAMA NE BI TREBALO KONZUMIRATI ALKOHOL?

Postoje određene situacije u kojima se ne preporučuje konzumiranje alkohola, čak i ako zakonski sistem i propisi dozvoljavaju ograničeno konzumiranje.


U te situacije spadaju:
  • kada vozite ili planirate da vozite;
  • na poslu, posebno kada posao podrazumeva korišćenje složenih/opasnih materija ili zahteva upravljanje mašinama i ozbiljnu koncentraciju;
  • kada ste trudni ili pokušavate da ostanete u drugom stanju;
  • ako ste mlađi od zakonske starosne granice za konzumiranje i kupovinu alkohola;
  • ne možete da kontrolišete količinu alkohola koju unosite;
  • lekar vam je preporučio da ne pijete.

Kao globalni proizvođač piva, smatramo da bi konzumiranje piva uvek trebalo da bude umereno, u odgovarajuće vreme, na odgovarajućem mestu i iz pravih razloga.

U slučaju da ljudi konzumiraju alkohol na neodgovarajući naćin, postaju potencijalna opasnost po sebe i druge.

KAKO ALKOHOL MOŽE DA UTIČE NA MENE?

Alkohol različito utiče na svakoga, pa na vas može da utiče čak jedno ili dva pića.


Alkohol ubrzava puls i disanje. Dehidrira telo i podstiče potrebu za uriniranjem.


Alkohol smanjuje mogućnost koncentracije, koordinacije pokreta, pa čak i utiče na vid. Čak i nakon što konzumirate najmanju količinu alkohola, veća je verovatnoća da ćete praviti greške i pogrešno rasuđivati.


Sposobnost upravljanja automobilom ili bilo kojim drugim vozilom može da bude ugrožena uz nivo alkohola u krvi koji je mnogo manji od zakonom dozvoljene granice. Za bezbednu vožnju neophodan je dobar vid, pravilno rasuđivanje i brzo reagovanje. Alkohol utiče na sva tri gore navedena faktora. Ako pijete i vozite, rizikujete da ubijete/povredite sebe i druge osobe. Najbezbedniji pristup za osobe koje planiraju da voze je da ne konzumiraju alkohol.


Stalno, obilno konzumiranje alkohola može da dovede do velikog broja društvenih, psiholoških i medicinskih problema, što podrazumeva zavisnost od alkohola.
ZAŠTO RAZLIČITE OSOBE „SAGOREVAJU“ ALKOHOL RAZLIČITOM BRZINOM?

Koncentracija alkohola u krvi (Blood Alcohol Concentration – BAC) određuje se brzinom apsorpcije alkohola iz creva u krvotok i brzinom kojom se razlaže u jetri.

Na BAC utiču različiti drugi faktori. Na primer, kombinovanje konzumiranja alkohola sa obrokom pomaže u smanjivanju koncentracije alkohola u krvi. Nivo alkohola u krvi zavisi od toga koliko ste pića konzumirali, brzine konzumiranja, vaše težine i pola, a ne od toga koliko često konzumirate alkohol.

Isto konzumiranje alkohola dovodi do manje koncentracije alkohola u krvi kod muškaraca nego kod žena. Muškarci imaju veću prosečnu telesnu težinu i relativno viši procenat telesne tečnosti. Metabolizam žena sporije razgrađuje alkohol od metabolizma muškaraca, što znači da se alkohol duže zadržava u njihovom telu.

Iako brzina razgradnje može značajno da se razlikuje od osobe do osobe, jetra u proseku može da razgradi približno osam grama alkohola na sat.

DA LI ALKOHOL DRUGAČIJE UTIČE NA ŽENE NEGO NA MUŠKARCE?

Jednostavan odgovor je da. Isto konzumiranje alkohola dovodi do manje koncentracije alkohola u krvi kod muškaraca nego kod žena. Muškarci imaju veću prosečnu telesnu težinu i relativno viši procenat telesne tečnosti.

Metabolizam žena sporije razgrađuje alkohol od metabolizma muškaraca, što znači da se alkohol duže zadržava u njihovom telu.

Kao posledica toga, ista količina alkohola će imati veći fizički uticaj na ženu nego na muškarca, čak i kada se u obzir uzme razlika u telesnoj težini.

DA LI JE BEZBEDNO KONZUMIRATI ALKOHOL TOKOM TRUDNOĆE?

Za trudnice i žene koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju bezbednije je da ne konzumiraju alkohol.

Kada trudnice konzumiraju alkohol, one se ne prenosi samo do svih njihovih organa i tkiva, već dospeva i do placente i prelazi membranu koja razdvaja krvotok majke i deteta. Stoga, kada buduća majka konzumira alkohol, to čini i njena beba.

Određeni broj bihevioralnih, razvojnih i psihičkih poremećaja povezan je sa konzumiranjem alkohola tokom trudnoće. Najizraženiji od njih je Fetal Alcohol Syndrome, povezan sa hroničnim konzumiranjem alkohola od strane trudnica. Ne postoji dovoljno valjanih dokaza za utvrđivanje bezbednog nivoa konzumiranja alkohola tokom trudnoće. Najbezbedniji pristup je ne konzumirati alkohol.

ZAŠTO JE BOLJE KONZUMIRATI ALKOHOL NA PUN STOMAK?

Pun stomak usporava ulazak alkohola u debelo crevo i može da utiče na njegovu apsorpciju. Ako alkohol konzumirate nakon jela, biće potrebno duže da se efekti alkohola pojave, a koncentracija alkohola u krvi neće porasti tako brzo kao kada alkohol konzumirate na prazan stomak.

DA LI KONZUMIRANJE KAFE POMAŽE U TREŽNJENJU?

Crna kafa, hladan tuš ili svež vazduh ne mogu ni na koji način da neutrališu fizičke efekte alkohola. Možda će učiniti da se osećate bolje, ali samo vreme može da ukloni alkohol iz vašeg krvotoka. Ne postoji prečica.

ZAŠTO NIJE DOBRO DA MALOLETNE OSOBE KONZUMIRAJU ALKOHOL?

Maloletne osobe nemaju iskustva sa konzumiranjem alkohola i ne poznaju sopstvene granice. Obilno konzumiranje alkohola tokom puberteta može da utiče na razvoj mozga, jetre i hormonskog sistema. Različite zemlje imaju različite pristupe konzumiranju alkohola od strane maloletnih osoba, uglavnom u zavisnosti od starosne granice za kupovinu alkohola. Osobe mlađe od zakonske starosne granice za konzumiranje i/ili kupovinu alkohola ne bi trebalo da kupuju niti da konzumiraju alkohol.

ŠTA JE TO MAMURLUK?

Prekomerno konzumiranje alkohola tokom večeri skoro neminovno će se pretvoriti u neprijatno jutro. Razgradnja alkohola u telu daje supstance koje imaju neprijatan efekat. Alkohol iritira ljudsko telo na mnogo različitih načina, od kojih je najvažniji taj što sprečava aktivnost hormona koji blokira sekreciju urina. Kao rezultat toga, prilikom konzumiranja alkohola češće ćete „posećivati“ toalet. To dovodi do gubitka tečnosti i dehidriranja. Stoga ne čudi da se nećete osećati dobro kada se ujutru probudite: verovatno sa glavoboljom, moguće sa mučninom i drhtavicom, a sigurno suvih usta i sa ogromnom žeđu.

KOJI SU POTENCIJALNI EFEKTI KONZUMIRANJA ALKOHOLA NA ZDRAVLJE?
Akutni efekti po zdravlje

Acetat koji se iz alkohola proizvodi uglavnom u jetri izaziva depresiju centralnog nervnog sistema.

To utiče na ponašanje osobe, na primer smanjivanjem inhibicije, smanjivanjem kapaciteta za rešavanje problema, izmenjenim emotivnim funkcionisanjem, depresijom ili uznemirenošću. Ima uticaj na pamćenje i na motorne funkcije, kao što je smanjeno vreme reagovanja. Povećan uticaj ove vrste može da dovede do nezgoda ili da doprinese donošenju loših odluka, nasilju ili neželjenoj trudnoći. Ozbiljno akutno trovanje alkoholom izazvano ekstremnim konzumiranjem alkohola može da izazove grčeve, komu ili smrt. 

Dugoročni uticaj na zdravlje

Uopšteno gledano, kod odraslih osoba postoji veza između konzumiranja alkohola i smrtnosti u obliku slova J. To znači da su osobe koje konzumiraju male ili umerene količine alkohola izložene manjem riziku od smrti od osoba koje uopšte ne konzumiraju alkohol, kao i od osoba koje konzumiraju velike količine alkohola.

Hronična zloupotreba alkohola može da izazove oboljenja jetre (od blažih poremećaja poput steatoze do oboljenja opasnih po život poput ciroze).

Kardiovaskularni sistem je jedan od glavnih sistema organa na koji utiče konzumiranje alkohola. Istraživanja zasnovana na populaciji ujednačeno ukazuju na to da umereno konzumiranje alkoholnih napitaka ima zaštitni efekat. Ovaj efekat prisutan je kod muškaraca i žena i nema veze sa vrstom alkoholnog napitka. Konzumiranje velikih količina alkohola između ostalog dovodi do visokog krvnog pritiska i višeg rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Pokazalo se da umereno konzumiranje alkohola takođe štiti od dijabetesa i demencije. Postoji veza između alkohola i određenih vrsta raka. Na primer, konzumiranje alkohola povećava rizik od raka dojke i raka jednjaka, a rizik se dodatno povećava sa povećanjem konzumiranja.

ŠTA JE TO ZAVISNOST OD ALKOHOLA?

Zavisnost od alkohola je sindrom koji karakteriše fizička i psihološka zavisnost od alkohola. To znači da zavisnici od alkohola počinju da pate od fizičkih i psiholoških simptoma povlačenja kada prestanu da konzumiraju alkohol. Konzumiranje alkohola od strane tih osoba utiče na njihov svakodnevni život na poslu i kod kuće. Osobe koje imaju problema sa kontrolisanjem konzumiranja alkohola izvan umerenog nivoa trebalo bi da potraže savet lekara i ne bi uopšte trebalo da konzumiraju alkohol.

There are no FAQ available for your search. Please try a different search or browse our FAQ. Sure your question is not here? Contact us and we will do our best to help.

Pratite nas

Facebook Twitter YouTube