SAVETI

Evo nekih praktičnih saveta koji će vam pomoći da odgovorno uživate u Heineken proizvodima. Najvažnije je da uvek umereno konzumirate alkohol u pravo vreme, na pravom mestu i iz pravih razloga.


10 NAJBOLJIH SAVETA za odgovorno konzumiranje alkohola

  Pojedite nešto.
  Nemojte da konzumirate alkohol na prazan stomak. Pojedite nešto (ako je moguće, nešto što sadrži ugljene hidrate) pre nego što počnete da konzumirate alkohol i grickajte nešto između pića. Konzumiranje hrane usporava apsorpciju alkohola i daje vam više energije za uživanje.

  Voda.
  Naizmenično konzumirajte alkohol i vodu. Time održavate hidriranje organizma i usporavate unos alkohola. Takođe, pre spavanja popijte čašu vode.

  Upoznajte svoje granice.
  Preporučena dnevna količina je 3–4 jedinice za muškarce i 2–3 jedinice za žene. Jedinice ne predstavljaju uvek jedno piće – često je to više.

  Razmišljajte o smanjivanju količine.
  Odaberite manju flašu ili čašu.

  Izbegavajte dopunjavanje.
  Izbegavajte dopunjavanje kako biste mogli da pratite unos alkohola.

  Napravite prostora.
  Konzumiranje bezalkoholnih napitaka između alkoholnih može da pomogne u usporavanju tempa konzumiranja alkohola.

  Čuvajte se tura.
  Održite kontrolu (i uštedite novac) tako što ćete izabrati manje ture ili propuštati ture.

  Uzmite u obzir pol.
  Ako ste ženskog pola, imajte u vidu da će alkohol više uticati na vas zato što žensko telo sadrži manje vode.

  Odredite osobu koja će voziti.
  Pre nego što krenete kući uverite se da imate dovoljno novca za taksi.

  Napravite pauzu.
  Dajte jetri priliku da se odmori i oporavi. I da ostane u odličnom stanju.

5 NAJBOLJIH SAVETA za smanjivanje kolièine

  Hladite manju kolièinu.
  Ako uživate da popijete jedno ili dva hladna piva, u frižider nemojte da stavljate više od tog broja svaki dan. Èak i ako imate više piva u kuæi, biæe manje privlaèna ako su topla.

  Pratite koliko ste piæa popili.
  Utvrdite koliko èesto konzumirate alkohol kod kuæe i koliku kolièinu alkohola konzumirate. Moguæe je da tokom proseène veèeri provedene kod kuæe konzumirate više alkohola nego što mislite.

  Zapamtite kratkoroène i dugoroène efekte smanjivanja unosa alkohola.
  Smanjeno konzumiranje alkohola smanjuje dugoroèni rizik od ozbiljnih oboljenja poput raka, bolesti jetre i moždanog udara; popravlja stanje kože; može da ima pozitivan efekat na ciklus spavanja.

  Manje se nervirajte.
  Neke osobe konzumiraju alkohol kako bi se opustile, ali alkohol u stvari može da vas uèini još nervoznijim ili depresivnijim. Pokušajte da konzumiranje alkohola ne pretvorite u glavni mehanizam za opuštanje posle posla i pokušajte sa alternativnim mehanizmima za opuštanje poput odlaska u teretanu sa drugarima ili pripremanja kupke za sebe uz opuštajuæu muziku.

  Tražite podršku.
  Saopštite prijateljima i èlanovima porodice da pokušavate da smanjite konzumiranje alkohola. Oni mogu da vam pruže veæu podršku nego što mislite. Meðutim, budite oprezni zato što neke osobe ne vole da se njihove navike konzumiranja alkohola dovode u pitanje, pa se pripremite da branite svoju odluku tako što æete zapamtiti prednosti koje donosi smanjivanje konzumiranja alkohola.

Pratite nas

Facebook Twitter YouTube