Frequently asked questions

Onze producten
Heineken bier
Ons flesje
Waarom is het Heineken flesje zo bijzonder?

Het Heineken flesje is het meest iconische bierflesje ter wereld. Dankzij de combinatie van de groene kleur, de troste schouders, het ovale etiket met de zwarte balk en niet te vergeten het karakteristieke woordmerk Heineken en de rode ster, is dit het meest herkenbare bierflesje ter wereld.

Heeft het Heineken flesje er altijd hetzelfde uitgezien?

Hoewel de belangrijkste elementen van het flesje al meer dan een eeuw onderdeel van het design uitmaken, zijn de details in de loop der jaren verfijnd. Functionele verbeteringen, de subtiele evolutie van het merk en de wens om het flesje fris en bij de tijd te houden, zijn de redenen dat het ontwerp van tijd tot tijd wordt aangepast. Gewoonlijk gaat het om hele kleine evolutionaire stapjes die ervoor zorgen dat het merk nooit zijn authentieke en tijdloze klassieke karakter verliest.

Waarom is het Heineken flesje groen?

Heineken was één van de eerste brouwerijen die bier in fles exporteerde. De kwaliteit van dit bier was zo goed dat mensen liever dit hoogwaardige geïmporteerde product dronken dan de goedkopere lokale biertjes. Om ervoor te zorgen dat iedereen in één oogopslag het verschil tussen de gewone biertjes uit eigen land en het overheerlijke Heineken kon zien, koos de brouwerij voor een groen flesje, in plaats van het gebruikelijke bruin.

Er werd voor groen gekozen omdat deze kleur frisheid, natuurlijkheid, zuiverheid en topkwaliteit uitstraalt en dat zijn nou precies de kenmerken van het heerlijke koude Heineken bier in elk flesje.

Is het Heineken flesje overal ter wereld hetzelfde?

In principe wel. De basisvorm is altijd hetzelfde, maar de details kunnen per cultuur verschillen. Zo geven de consumenten in sommige landen de voorkeur aan grotere flesjes, terwijl in andere landen flesjes waar statiegeld op zit populairder zijn.

Hoeveel flesjes Heineken bier worden er wereldwijd dagelijks gedronken?

Elke dag worden er meer dan 1 miljoen flesjes Heineken gedronken in meer dan 170 landen. En dan hebben we het alleen nog maar over de flesjes. Heineken maakt namelijk ook blikjes en tapbier.

Tapvat
Wat is het Heineken Tapvat?

Het Heineken Tapvat is een fust met 5 liter premium Heineken bier. Dankzij het ingebouwde koolzuurpatroon kun je hiermee waar en wanneer je maar wilt van een vers, zelfgetapt pilsje genieten. Je hebt echt tapbier nu dus overal binnen handbereik: thuis, op een feestje, tijdens een barbecue, op je verjaardag, op het strand, tijdens het zeilen, waar je maar wilt.

Het Tapvat is een gebruiksvriendelijk alles-in-één tapsysteem dat je overal mee naartoe kunt nemen en het lege fust kan na gebruik eenvoudig worden weggegooid.

Wat is een ingebouwd koolzuurpatroon?

Het ingebouwde koolzuurpatroon functioneert als een intern druksysteem waarmee het mogelijk is echt tapbier te produceren, aangezien het bier 'onder druk' uit het fust wordt getapt.

Hoe werkt het precies?

Het druksysteem, dat bestaat uit een klein buisje met actief koolzuur, zorgt ervoor dat het bier voortdurend onder druk staat. Dit relatief kleine cilindertje bevat meer dan genoeg koolzuur om het hele fust leeg te krijgen. Daarnaast zit er een ventieltje op zodat de druk in het Tapvat op ca. 1,0 bar wordt gehouden.

Dankzij deze constante druk kan het bier via het slangetje in het Tapvat worden aangezogen. Het enige wat je dus hoeft te doen, is het perfecte, heerlijk koude en verse Heineken pilsje tappen om hier samen met je vrienden van te genieten. 

Is het gemakkelijk om te gebruiken?

Het Tapvat is uitermate eenvoudig in het gebruik. De symbolen op het fust geven duidelijk aan hoe alles werkt, dus na een paar eenvoudige stappen kun je van een heerlijk zelfgetapt biertje genieten.

Raadpleeg voor uitgebreide instructies het boekje in het plastic zakje op de bovenkant van het Tapvat.

Hoe lang blijft een Tapvat goed?

Je kunt je Tapvat ongeopend maximaal negen maanden bewaren. Zelfs nadat je je eerste pilsje hebt getapt, blijft het Heineken bier in je Tapvat nog 30 dagen goed.

Van hoeveel glazen bier kan ik met één Tapvat genieten?

Dat hangt erg af van jezelf en hoe groot de glazen zijn die je gebruikt. Gemiddeld kun je met één Tapvat 20 biertjes tappen als je glazen van 25 cl gebruikt.

Kan ik deze verpakking mee nemen in het vliegtuig?

In principe wel. We raden je echter wel aan om het Tapvat in te checken en niet als handbagage mee aan boord te nemen.

Wat is de maximumtemperatuur waaraan het Tapvat mag worden blootgesteld?

Het maximum is 35 graden Celsius. Als het fust aan hogere temperaturen wordt blootgesteld, zet het in eerste instantie uit. Als het fust dan nog warmer wordt, gaat de rand rond het deksel van het fust loszitten, met als gevolg dat er bier of schuim uit het Tapvat lekt. Het fust kan echter niet ontploffen en hogere temperaturen vormen dus geen groot gevaar.

Is dit een milieuvriendelijk product?

Ja, de verpakking kan helemaal worden gerecycled. Daar komt nog eens bij dat het Tapvat eigenlijk maar heel weinig afval produceert, aangezien er in één fust maar liefst vijf liter bier zit. Daarnaast kan het lege fust met de tapkraan ook gewoon met het huishoudelijke afval worden weggegooid.

Is het koolzuurpatroon volkomen veilig?

Net als alle verpakkingen van Heineken voldoen het Tapvat en de onderdelen daarvan aan de strengste eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Als ik probeer met het Tapvat een biertje te tappen, krijg ik alleen maar schuim. Hoe kan dat?

De oorzaak van dit probleem is vaak dat het Tapvat niet koud genoeg is. Zet het fust voor gebruik minimaal 10 uur in de koelkast zodat de temperatuur van het bier ca. 5 °C is.

Het fust voelt eigenlijk altijd koud aan als dit in de koelkast staat. Dit komt echter doordat de metalen buitenkant veel sneller koud wordt en wil dus niet zeggen dat het bier al koud genoeg is.

Zorg er voor het perfecte pilsje voor dat je de tapkraan snel en helemaal openzet.

De eerste paar glazen krijg ik alleen schuim. Hoe komt dat?

Op het eerste glas zit vaak meer schuim, omdat het slangetje in het vat waardoor het bier naar de bovenkant van het fust wordt gezogen voordat je begint met tappen vol met koolzuur zit. Als het bier koud genoeg is, zou je tweede glas perfect moeten zijn.

Als er flink met het fust is geschud terwijl je dit op zijn plaats aan het zetten was of terwijl het naar je toe is vervoerd, dien je dit een tijdje in de koelkast te laten staan zodat het koud blijft terwijl het bier bezinkt.

Mijn Tapvat werkt niet goed. Nadat ik een biertje heb getapt, blijft het bier er gewoon uitstromen.

Onze excuses hiervoor, maar soms gebeurt dat helaas. Je kunt het beste de tapkraan van het fust halen en deze er vervolgens weer opzetten voordat je een nieuw biertje tapt.

BeerTender
Wat is de BeerTender?

De BeerTender, met daarin een gekoeld fust bier van vijf liter, is zo ontworpen dat je je vrienden thuis in een handomdraai een heerlijk vers Heineken biertje van de tap kunt inschenken.

Kan ik mijn BeerTender fust in de vriezer koelen?

Als je het BeerTender fust in de vriezer doet, kan het fust barsten. Daarnaast gaat de kwaliteit van bier hard achteruit als je dit bevriest en krijg je hierdoor troebel bier.

Hoe lang blijf mijn fust goed als het eenmaal in de BeerTender zit?

Als je fust eenmaal in de BeerTender zit, blijft het bier nog 30 dagen goed. Als je het fust uit de BeerTender haalt, kun je dit nog een week in de koelkast bewaren. Ongeopende fusten kun je maximaal zes maanden bewaren.

Kan ik het fust in de BeerTender omwisselen?

Ja. Als je het fust uit de BeerTender wilt halen, kun je dit een week lang in je koelkast bewaren en het volgens weer in de BeerTender zetten als je weer trek in een vers getapt biertje hebt.

Hoeveel biertjes kan ik met één BeerTender fust tappen?

Als je een pilsje met een goede schuimkraag tapt en niet te veel bier morst, kun je met één BeerTender fust 18 à 20 glazen tappen.

Mijn BeerTender maakt lawaai. Is dat normaal?

De BeerTender heeft twee belangrijke voorzieningen die lawaai kunnen maken: de koeling, die regelmatig de temperatuur van het fust controleert, en het druksysteem.

Deze koeling heeft twee niveaus:

1) De eerste is de stand-by-koeling en in deze stand is de ventilator nauwelijks hoorbaar.

2) De actieve koeling vindt plaats als de temperatuur van de koelkamer en het fust te hoog is. Als het fust eenmaal de juiste temperatuur heeft, zou je de koeling verder niet of nauwelijks meer moeten horen.

Het tapsysteem van de BeerTender is voorzien van een pomp die de druk in het fust constant houdt. Op deze manier wordt de kwaliteit van het bier gehandhaafd en bovendien maakt dit tappen mogelijk.

De pomp is in drie gevallen hoorbaar:

1) Nadat je het deksel sluit, brengt de pomp de druk op het juiste niveau.

2) Tijdens het tappen. Als het fust vol is, slaat de pomp meteen aan. Als het fust bijna leeg is, duurt het een tijdje voordat de pomp begint te werken en soms slaat hij zelfs helemaal niet aan.

3) In de stand-by-stand. Om de kwaliteit van het bier te waarborgen, zorgt het druksysteem ervoor dat in het fust de juiste druk wordt gehandhaafd.

Als je elke dag een paar pilsjes uit het fust tapt, slaat de pomp drie à vier keer per dag kort aan.

Extra Cold
Hoe wordt Extra Cold geserveerd?

Als een zacht tapbiertje uit de bevroren tap, getapt in bevroren glas. Of uit een ijskoud flesje of blikje dat zo uit de Sub Zero-koeling komt, waarin het bier twee keer zo snel wordt gekoeld en net boven het vriespunt van bier wordt bewaard.

Wat is de ideale temperatuur om van Extra Cold te genieten?

Extra Cold bier hoort tussen de -3 °C en 1 °C te zijn.

Smaakt Extra Cold anders dan ander Heineken bier?

Ja, het is net iets minder sterk dan gewoon Heineken bier en omdat het ijskoud is, is het zachter, minder bitter en makkelijker om te drinken, terwijl het toch de vertrouwde heerlijke Heineken smaak heeft.

Kan elk biermerk tot extra koude temperaturen worden gekoeld?

Nee, sommige biersoorten zijn van onvoldoende kwaliteit om tegen zo'n lage temperatuur te kunnen en smaken als ze zo koud zijn naar water. Ons premium Heineken bier behoudt echter zijn hoogwaardige en overheerlijke smaak, zodat je er ook van kunt genieten als het extra koud is.

Waarom zou ik Extra Cold bestellen?

Extra Cold is gekoeld tot nul graden voor optimale verfrissing tot aan de laatste slok. Elke slok is dus weer heerlijk koel. Dit is niet zomaar een biertje en dus ideaal voor speciale gelegenheden en elk ander moment dat je zin in iets verfrissends hebt.

Waarom is Extra Cold de juiste keuze voor mij?

Sommige mensen vinden dat bier erg bitter smaakt. Extra Cold is gekoeld tot nul graden voor een zachter pilsje dat makkelijker te drinken is. Dit bier is ideaal om snel af te koelen en je dorst te lessen als het warm is.

Ons bier bewaren
Hoe kan ik mijn Heineken bier het beste bewaren?

Je kunt je Heineken bier het beste op een koele en droge plek en uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen bewaren. Als je meteen een biertje wilt, kun je het het beste in de koelkast zetten tot het een graad of 5 is.

Hoe lang kan ik een Heineken biertje bewaren voordat ik het opdrink?

Bier is een natuurlijk product en heeft dus een beperkte houdbaarheid. Ons bier blijft ongeveer zes maanden goed, dus controleer de houdbaarheidsdatum op je Heineken bier om er zeker van te zijn dat je van vers kwaliteitsbier geniet.

Heineken wereldwijd
In hoeveel landen over de hele wereld wordt Heineken gedronken?

Heineken is één van de meest vooraanstaande bierbrouwers ter wereld. Het merk, dat de achternaam draagt van de man die het bier voor het eerst heeft gebrouwen, is verkrijgbaar in vrijwel alle landen op aarde en is 's werelds meest waardevolle internationale premiumbiermerk.

Met ons mondiale distributienetwerk en 125 brouwerijen in meer dan 70 landen zijn we het breedst vertegenwoordigd van alle internationale bierbrouwers. Ook zijn we de grootste producent van bier en cider in Europa.

Heineken merchandise
Waar kan ik Heineken merchandise kopen?

Ga naar de Heineken Experience winkel of Heineken The City in Amsterdam voor allerlei exclusieve Heineken merchandise. Heineken merchandise wordt nog niet online verkocht.

Ingrediënten van Heineken
Wat zijn de voornaamste ingrediënten van Heineken bier?

Heineken bevat water, gerstemout en hop.

Wat is het alcoholpercentage van Heineken bier?

Het alcoholpercentage van Heineken pilsner is 5%.

Bevat Heineken gluten?

Bier bevat gluten, dat afkomstig is uit het graan waarmee het wordt gebrouwen. Maar een fractie van het gluten in het graan komt in het bier terecht en de exacte hoeveelheid is afhankelijk van het gebruikte soort graan.

Als bier met gerst wordt gebrouwen, zitten er slechts sporen van gluten in het bier, terwijl tarwe aanzienlijk meer gluten achterlaat. Ook het brouwproces is van invloed op de hoeveelheid gluten. Over het algemeen geldt: hoe helderder en blonder het bier, hoe minder gluten erin zit.

Sommige mensen zijn allergisch voor gluten en moeten een glutenarm of glutenvrij dieet volgen. Of mensen op zo'n dieet bier kunnen drinken, is afhankelijk van hoe erg de allergie is en het soort bier. In veel gevallen is lagerbier (in de volksmond vaak pils genoemd) geen probleem voor mensen met een glutenallergie. Allergische mensen hebben echter zelf de verantwoordelijkheid om te beoordelen hoe gevoelig ze zijn.

Bevat Heineken bier genetisch gemanipuleerde organismen?

Nee. Het is het beleid van Heineken om nooit genetisch gemanipuleerde organismen (ggo) te gebruiken.

Gebruikt Heineken tijdens het bierbrouwproces additieven?

Nee. Heineken wordt gebrouwen volgens een natuurlijk brouwproces en er worden geen additieven aan toegevoegd. Het bevat water, gerstemout, hop en de unieke A-gist van Heineken, die tijdens het brouwen voor de gisting zorgt.

Ons bedrijf
Informatiepakket
Waar kan ik informatie voor in mijn project of presentatie vinden?
We hebben een speciaal informatiepakket samengesteld dat je via onze zakelijke website op www.heinekeninternational.com kunt bestellen
Werken voor Heineken
Hoe kan ik bij Heineken solliciteren?

Breng voor meer informatie over werken bij Heineken een bezoek aan onze carrièresite, waar je meer over het bedrijf te weten kunt komen. Er staan geen vacatures op de site zelf, maar via de links naar onze maatschappijen kun je wel lokale vacatures vinden. Je kunt via de carrièresite ook naar de website van ons internationale stageprogramma gaan.

Bezoek onze carrièresite

De geschiedenis van Heineken
Wanneer is Heineken opgericht?

De trotse geschiedenis van Heineken is een verhaal van een familiebedrijf en van gevierde bieren. In 1863 kocht Gerard Adriaan Heineken een bierbrouwerij genaamd De Hooiberg en richtte hij Heineken op. Zijn bedrijf was vrijwel meteen een succes omdat hij een constante en hoge kwaliteit hoog in het vaandel had staan, evenals een goede benadering richting medewerkers. Bovendien bood hij klanten een niet-goed-geld-terug-garantie aan. Het succes van Heineken was ongekend, met vraag uit heel Europa en jaar in jaar uit een aanzienlijke groei, wat mede mogelijk was dankzij de bouw en overname van extra brouwerijen.

Lees om de geheimen achter ons bier te ontdekken het verhaal van Heineken

Waarvoor staat de rode ster op het etiket?

De rode ster is een origineel icoon van het merk en wordt al sinds het allereerste begin gebruikt. De exacte oorsprong is onbekend, maar er zijn een aantal mogelijke verklaringen. Zo denken sommige mensen dat het in de middeleeuwen het symbool van Europese bierbrouwers was, die geloofden dat de mystieke krachten van de ster hun brouwsel beschermden. 

Een andere verklaring is dat vier van de punten van de ster de elementen aarde, vuur, water en lucht symboliseren en dat de vijfde punt voor het onbekende staat en een element voorstelt waarover de brouwers in de middeleeuwen geen controle hadden.

Een derde verklaring is dat de fase in het brouwproces aan de hand van de positie van een ster op de voordeur van de brouwerij werd aangegeven. Tijdens de Koude Oorlog werd het oorspronkelijk ontwerp aangepast om enig verband met communisme te vermijden (er werd destijds een witte ster met een rood randje gebruikt). Na afloop van de Koude Oorlog werd de oorspronkelijke rode ster weer in ere hersteld. Wat ons betreft, staat de rode ster vooral voor een feestelijke, gezellige en leuke sfeer.  

Waar kan ik meer informatie over de geschiedenis van Heineken vinden?

Klik hier voor meer informatie.

 

Heineken International
Waar kan ik meer informatie voor beleggers en investeerders vinden en waar kan ik informatie vinden over het beleid inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen van Heineken ?
Je kunt altijd op de link naar de bedrijfsinformatie klikken
Enjoy Responsibly
Informatie over alcohol
WAT IS ALCOHOL?
Alcohol ontstaat als fruit, groenten of granen gaan gisten. Dit houdt in dat gist of bacteriën ervoor zorgen dat de suikers in het oorspronkelijke voedsel gaan fermenteren en zo chemisch veranderen en alcohol worden.

De chemische naam voor het soort alcohol in alcoholische dranken is ethanol. Ethanol is een kleurloze vloeistof die lichter is dan water. Eén milliliter weegt ca. 0,8 gram. De hoeveelheid alcohol in gefermenteerde producten varieert aanzienlijk. Het percentage alcohol in gewoon bier is ca. 5%. Het percentage in wijn en sterke dranken is respectievelijk ca. 12% en 35%.

Alcoholische dranken bevatten ook uit de alcohol afkomstige energie (calorieën, 30 kilojoule per gram). De voedingswaarde van de meeste alcoholische dranken is heel laag, aangezien ze weinig eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen bevatten. Sommige dranken, zoals bier, bevatten echter wel suikers en koolhydraten, plus wat vitamine B, micronutriënten en mineralen.

Wat is een veilige hoeveelheid alcohol om te drinken?
Als mondiale brouwer zijn wij van mening dat je, als je bier drinkt, dit het beste met mate, op het juiste moment, op de juiste plek en om de juiste redenen kunt doen. Er zijn ook bepaalde situaties waarin je beter geen alcohol kunt drinken, zelfs als dit volgens de wet of de richtlijnen van de overheid tot op zekere hoogte wel mag.

Veel landelijke overheden en gezondheidsinstanties hebben richtlijnen vastgesteld over hoeveel eenheden alcohol je per dag of per week mag consumeren. In sommige markten vermelden we deze richtlijnen op het etiket van onze producten.
Het drinken van te veel alcohol (gedurende langere tijd of tijdens afzonderlijke gelegenheden) brengt duidelijk gezondheidsrisico's en gedragsproblemen met zich mee.

Cultuur, geloofsovertuiging en wetgeving zijn allemaal van invloed op drinkgedrag, maar uiteindelijk besluiten we allemaal voor onszelf of we wel of niet drinken en zo ja, hoe en hoeveel.
Als mensen alcohol op onverantwoorde wijze consumeren, zijn ze mogelijk een gevaar voor zichzelf en anderen.
WANNEER KAN IK BETER GEEN ALCOHOL DRINKEN?
Er zijn bepaalde situaties waarin je beter helemaal niet kunt drinken, zelfs als dit volgens de wet of de richtlijnen van de overheid tot op zekere hoogte wel mag.

Bijvoorbeeld:

  Als je rijdt of gaat rijden

  Op het werk, vooral als je met ingewikkelde of gevaarlijke materialen of machines werkt of je goed moet concentreren

  Als je zwanger bent of wilt worden

  Als je te jong bent om alcohol te mogen drinken of kopen

  Als je niet in de hand kunt houden hoeveel je drinkt

  Op doktersadvies
Als mondiale brouwer zijn wij van mening dat je, als je bier drinkt, dit het beste met mate, op het juiste moment, op de juiste plek en om de juiste redenen kunt doen.
Als mensen alcohol op onverantwoorde wijze consumeren, zijn ze mogelijk een gevaar voor zichzelf en anderen.
WELK INVLOED HEEFT ALCOHOL OP ME?
Iedereen reageert anders op alcohol en je kunt al van één of twee drankjes onder invloed zijn.

Door alcohol wordt je hartslag hoger en ga je sneller ademen. Ook droog je uit en moet je vaker plassen.

Door alcohol kun je je minder goed concentreren, je bewegingen minder goed coördineren en zelfs minder goed zien. Zelfs als je maar een heel klein beetje alcohol hebt gedronken, is de kans groter dat je fouten maakt of dingen minder goed inschat.

Je vaardigheden om veilig auto (of een ander voertuig) te rijden kunnen al afnemen als het alcoholgehalte in je bloed nog ver onder de wettelijk toegestane limiet ligt. Om veilig te rijden, heb je een goed zicht, je gezonde verstand en snelle reflexen nodig. Alcohol heeft een nadelige invloed op alle drie. Als je onder invloed rijdt, loop je het risico jezelf en anderen te doden of te verwonden. Als je van plan bent te drinken, is het veruit het veiligste om gewoon niet te rijden.

Aanhoudend zwaar drinken kan leiden tot verschillende sociale, psychologische en medische problemen, waaronder alcoholverslaving.
HOE KAN HET DAT MENSEN ALCOHOL IN VERSCHILLEND TEMPO VERBRANDEN?
Het alcoholgehalte in je bloed wordt bepaald door de snelheid waarmee de alcohol in de ingewanden door het bloed wordt geabsorbeerd en de snelheid waarmee de alcohol door de lever wordt afgebroken.

Daarnaast zijn verschillende andere factoren van invloed op het alcoholgehalte in je bloed. Zo is het alcoholgehalte in je bloed lager als je drinkt bij de maaltijd. Het alcoholgehalte in je bloed is afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken, de snelheid waarmee je drinkt, je gewicht en je geslacht, niet van hoe vaak je drinkt.

Als mannen en vrouwen evenveel alcohol drinken, is het alcoholgehalte in het bloed van mannen toch lager dan dat van vrouwen. Mannen zijn gemiddeld zwaarder dan vrouwen en hebben relatief een hoger percentage lichaamsvocht. Vrouwen verbranden alcohol minder snel dan mannen, waardoor het langer in hun lichaam blijft zitten.

Hoewel de snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken per persoon aanzienlijk kan variëren, breekt de lever gemiddeld ongeveer acht gram alcohol per uur af.
HEEFT ALCOHOL EEN ANDER EFFECT OP VROUWEN DAN OP MANNEN?
Ja. Als mannen en vrouwen evenveel alcohol drinken, is het alcoholgehalte in het bloed van mannen toch lager dan dat van vrouwen. Mannen zijn gemiddeld zwaarder dan vrouwen en hebben relatief een hoger percentage lichaamsvocht.

Vrouwen verbranden alcohol minder snel dan mannen, waardoor het langer in hun lichaam blijft zitten.

Hierdoor heeft dezelfde hoeveelheid alcohol een grotere fysieke impact op vrouwen dan op mannen, zelfs als rekening met het verschil in lichaamsgewicht wordt gehouden.
IS HET VEILIG OM TE DRINKEN TERWIJL JE ZWANGER BENT?
Vrouwen die zwanger zijn of willen worden, kunnen het beste helemaal geen alcohol drinken.

Als zwangere vrouwen drinken, belandt de alcohol niet alleen in al hun organen en weefsels, maar ook in de placenta. Bovendien dringt het door door het vlies dat de bloedsomloop van de moeder van dat van het kind scheidt. Dus als de moeder drinkt, doet het ongeboren kind dat ook.

Er is een verband tussen drinken tijdens de zwangerschap en een aantal gedrags- en ontwikkelingsstoornissen en lichamelijke aandoeningen. De bekendste hiervan is foetaal alcoholsyndroom, dat het gevolg is van chronische alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap. Er is onvoldoende bewijs om nauwkeurig vast te stellen hoeveel alcohol er tijdens de zwangerschap veilig kan worden gedronken. Daarom is het veruit het veiligste om helemaal niet te drinken.
WAAROM IS HET BETER OM OP EEN VOLLE MAAG TE DRINKEN?
Bij een volle maag duurt het langer voor de alcohol in de dikke darm belandt en mogelijk wordt ook de absorptiesnelheid vertraagd. Nadat je hebt gegeten, duurt het waarschijnlijk iets langer voordat de effecten van alcohol merkbaar zijn. Ook neemt het alcoholgehalte in je bloed minder snel toe dan wanneer je op een lege maag drinkt.
WORD JE VAN KOFFIE DRINKEN NUCHTER?
Zwarte koffie, een koude douche en frisse lucht hebben geen enkele invloed op de lichamelijke gevolgen van alcohol. Misschien ga je je hierdoor wel wat beter voelen, maar de alcohol verdwijnt hierdoor niet sneller uit je bloed. Dit heeft gewoon zijn tijd nodig.
WAAROM IS HET VOOR JONGEREN SLECHT OM TE DRINKEN?
Jongeren onder de leeftijdsgrens voor alcohol hebben geen ervaring met drinken en kennen hun eigen grenzen niet. Zwaar drinken tijdens de puberteit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen, de lever en de hormoonhuishouding. In verschillende landen gelden verschillende definities voor de leeftijdsgrens voor alcohol. Jongeren onder de leeftijdsgrens voor alcohol mogen geen alcohol kopen of drinken.
WAT IS EEN KATER?
Na een nacht overmatig drinken voel je je de volgende ochtend vrijwel altijd brak. Alcohol wordt in het lichaam afgebroken tot stofjes die een vervelend effect hebben. Alcohol irriteert het menselijk lichaam op verschillende manieren, maar de voornaamste irritatie is dat het de werking onderdrukt van het hormoon dat de afscheiding van urine tegengaat. Dit heeft tot gevolg dat je vaker naar de wc moet als je drinkt. Op deze manier verlies je te veel vocht en raak je uitgedroogd. Het is dan ook niet gek dat je je brak voelt als je de volgende ochtend wakker wordt. Je hebt waarschijnlijk hoofdpijn en bent mogelijk ook misselijk. Daarnaast voel je je vast bibberig en heb je geheid een droge mond en ontzettend veel dorst.
HOE BEÏNVLOEDT HET DRINKEN VAN ALCOHOL DE GEZONDHEID?
Acute gezondheidsproblemen

Het acetaat dat hoofdzakelijk door de lever van alcohol wordt gemaakt, onderdrukt het centrale zenuwstelsel.

Dit heeft gevolgen voor het gedrag, zoals minder remmingen, minder goed in staat zijn om problemen op te lossen, schommelende emoties, depressie en prikkelbaarheid. Daarnaast is het van invloed op het geheugen en de motoriek en zijn onder andere je reflexen trager. Bij grotere hoeveelheden kan dit leiden tot ongevallen, het nemen van slechte beslissingen, gewelddadigheid en ongewenste zwangerschap. Ernstige en acute alcoholvergiftiging als gevolg van extreem en overmatig drinken kan stuiptrekkingen, coma en overlijden tot gevolg hebben.

Gezondheidsproblemen op de lange termijn

Over het algemeen is er bij volwassenen een zogenaamd J-vormig verband tussen alcoholconsumptie en sterfte. Dit betekent dat de sterftekans van mensen die weinig of met mate drinken lager is dan die van mensen die helemaal geen alcohol drinken en dan die van mensen die grote hoeveelheden alcohol consumeren.

Chronisch alcoholmisbruik kan leveraandoeningen veroorzaken die variëren van milde klachten zoals leververvetting (steatose) tot ernstige en dodelijke ziektes zoals cirrose.

Alcoholconsumptie is met name van invloed op het hart en de bloedvaten. Bevolkingsonderzoeken hebben overtuigend bewijs opgeleverd dat het met mate consumeren van alcoholische dranken een beschermend effect heeft. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen en staat los van het soort alcoholische drank dat wordt gedronken. De consumptie van grotere hoeveelheden alcohol leidt onder andere tot een hogere bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatziekte.

Daarnaast suggereert onderzoek dat gematigde alcoholconsumptie beschermt tegen diabetes en dementie. Er is ook een verband tussen alcohol een bepaalde soorten kanker. Zo vergroot alcoholconsumptie het risico op borst- en slokdarmkanker en hoe meer je drinkt, hoe groter dit risico wordt.
WAT IS ALCOHOLVERSLAVING?
Alcoholverslaving is een syndroom dat wordt gekenmerkt door lichamelijke en geestelijke verslaving aan alcohol. Dit betekent dat mensen die verslaafd aan alcohol zijn last van fysieke en psychologische afkickverschijnselen krijgen als ze stoppen met drinken. Hun alcoholconsumptie is van invloed op hun dagelijkse leven, zowel thuis als op het werk. Mensen die er moeite mee hebben om hun drankgebruik in de hand te houden en slechts met mate te drinken, dienen medische hulp in te winnen en kunnen het beste helemaal niet drinken.
There are no FAQ available for your search. Please try a different search or browse our FAQ. Sure your question is not here? Contact us and we will do our best to help.

Volg ons

Facebook Twitter YouTube