TIPS VOOR VERANTWOORD DRINKEN

Hier volgt een aantal praktische tips om je te helpen op verantwoorde wijze van Heineken te genieten. Het belangrijkste is dat je alleen met mate, op het juiste moment, op de juiste plek en om de juiste redenen drinkt.

TOP 10 TIPS voor verantwoord drinken

  Leg een bodempje.
  Drink nooit op een lege maag. Eet wat voor je gaat drinken (bij voorkeur koolhydraten) en nuttig versnaperingen tussendoor. Door te eten wordt alcohol minder snel geabsorbeerd en heb je meer energie om jezelf te vermaken.

  Water.
  Drink een glas water na elke alcoholische drank. Zo voorkom je dat je uitgedroogd raakt en drink je minder snel. En drink voor je gaat slapen ook nog een glas water.

  Ken je grenzen.
  Mannen wordt aanbevolen niet meer dan 3 à 4 eenheden per dag te drinken en voor vrouwen geldt 2 à 3 eenheden per dag. Een eenheid is niet hetzelfde als een drankje: vaak is het meer.

  Klein is fijn.
  Kies voor een kleiner flesje of glas.

  Laat je glas niet bijvullen.
  Laat je glas nooit bijvullen, zodat je bij kunt houden hoeveel alcohol je drinkt.

  Rustig aan.
  Wissel je alcoholische drankjes af met fris om het tempo waarin je drinkt te verlagen.

  Pas op voor rondjes.
  Hou het heft in eigen hand (en spaar geld uit) door voor kleinere rondjes te gaan of rondjes over te slaan.

  Hou rekening met je geslacht.
  Als vrouw moet je er rekening mee houden dat alcohol meer effect op jou heeft, omdat een vrouwenlichaam nu eenmaal minder water bevat.

  Wijs een bob aan.
  Zorg er als je uitgaat van tevoren voor dat je genoeg geld bij je hebt om met de taxi naar huis te gaan.

  Sla een keertje over.
  Geef je lever de tijd om tot rust te komen en te herstellen. Zo blijven jij en je lever gezond.

TOP 5 TIPS voor minder drinken

  Zet minder bier koud.
  Hou je ervan om elke dag een koud pilsje of twee te drinken? Zet dan nooit meer dan twee biertjes in de koelkast. Zelfs als je meer bier in huis hebt, kom je minder snel in de verleiding als deze niet koud staan.

  Tel hoeveel je drinkt.
  Ga na hoe vaak en hoeveel je thuis drinkt. De kans is groot dat je op een avondje thuis meer alcohol drinkt dan je zou denken.

  Hou de lange- en kortetermijnvoordelen van minder drinken goed in je achterhoofd.
  Minder drinken levert op de lange termijn voordelen op als minder risico op ziekten zoals kanker, leveraandoeningen of een beroerte, is goed voor je huid en kan een voordelige invloed op je slaappatroon hebben.

  Stress minder.
  Sommige mensen drinken alcohol om te ontspannen, maar in de praktijk word je van alcohol juist vaak nog gespannener of depressiever. Voorkom dat je na het werk alcohol nodig hebt om te ontspannen. Ga in plaats daarvan voor andere manieren om te ontspannen, zoals met je vrienden naar de sportschool of thuis lekker in bad met wat ontspannende muziek.

  Vraag om hulp.
  Vertel je vrienden en familie dat je minder wilt gaan drinken. De meesten staan waarschijnlijk vierkant achter je. Hou er echter wel rekening mee dat sommige mensen het heel vervelend vinden om hun drinkgewoonten onder de loep te nemen. Dus zorg ervoor dat je je besluit kunt verdedigen door goed te onthouden welke voordelen minder drinken oplevert.

Volg ons

Facebook Twitter YouTube